NRC Next van 16 september 2009

NRC Next publiceert vandaag dat de EU commissie zich heeft uitgesproken tegen een door Nederland, minister Jacqueline Cramer (milieu), ingediend verzoek om het gloeilampen verbod te versnellen.

"BRUSSEL. Nederland mag gloeilampen van 60Watt niet eerder uit de winkels verbannen dan de EU heeft afgesproken. Het uitfaseren van de gloeilampen is een bevoegdheid van de Europese Commissie zelf. De Europese Commissie zei dat gisteren, in een reactie op het plan van minister Jacqueline Cramer (Milieu) om peertjes van 60Watt niet in september 2011 maar al in september 2010 uit de winkels te weren. Begin deze maand deed de EU gloeilampen van 100Watt en meer al in de ban. Daarna gaan stapsgewijs de minder felle gloeilampen uit de handel. (ANP)"

De minister is losgeslagen, lijkt het wel. Nederland moet weer nóg beter zijn dan de rest van Europa. En dat terwijl er nog steeds geen volwaardige alternatieven zijn voor de lampen die verboden zijn en gaan worden.
Let wel, het gloeilampen verbod van 1 september 2009 behelst ALLE matte gloeilampen en de heldere gloeilampen van boven de 80Watt (lees 100W). Te vaak lijkt het in de media alsof de matte gloeilampen ook stapsgewijs verdwijnen. Maar dat is dus niet zo.
Alle matte gloeilampen zitten sinds 1 september 2009 in de ban.

Zullen we het uitfaseren van

Zullen we het uitfaseren van het kabinet niet versnellen? Lijkt me stukken makkelijker en wenselijker op dit moment.

twee zinnige links