Human Lights Watch: 'Gloeilampenverbod gaat veel te snel'

matte gloeilamp

Samenvatting
Het gloeilampenverbod is ingegaan op 1 september 2009. Dat betekent dat lampen met een perfecte kleurweergave verdwijnen, zonder goed alternatief!

Het verbod bepaalt dat in 2009 geen matte gloeilampen meer gemaakt en ingevoerd mogen worden. De 100 Watt lamp is al helemaal verboden. Daarna verdwijnen elk jaar lampen met lagere wattages van de markt. In 2016 is geen enkele van de huidige gloei- en halogeenlampen meer te koop. Dus ook de halogeengloeilamp niet, op zich een uitstekend zuiniger alternatief voor de huidige gloeilamp. (zie uitfaseringsoverzicht). Als de schappen leeg zijn worden we gedwongen om spaarlampen of leds te kopen. Maar die zijn duur, nog niet uitontwikkeld en vervuilender dan aangegeven wordt. En zonder garantie.

Human Lights Watch, een groep onafhankelijke professionele lichtontwerpers, roept het parlement op om deze Europese maatregel op te schorten. Het verbod komt te vroeg, zowel voor publiek als industrie. De voorlichting is nihil en onjuist of onvolledig; zelfs professionals weten niet wat hen te wachten staat. Wij willen energiebesparing maar dan met behoud van alternatieven met een volledig lichtspectrum van Ra100 (natuurlijk licht). Ook het verbod op richtbare (halogeen)lampen dat volgend jaar moet ingaan is absurd en heeft ook nog eens een grotere weerslag op het professionele terrein dan voor de gewone consument waar het voor bedoeld is.

Het is onbegrijpelijk dat het gloeilampenverbod er zo snel is gekomen. Er is geen deugdelijk alternatief beschikbaar, wat er ook beweerd wordt. Spaarlampen worden door de consument in zijn leefomgeving als onprettig ervaren. Bovendien bevatten ze kwik, fosfor en stralen UV en elektrosmog uit: een kleine chemische fabriek. De led is nog niet uitontwikkeld. Zo wordt pas in oktober een actie gedaan waarin consumenten de lamp mogen uitproberen. Zonder de resultaten daarvan af te wachten is de gloeilamp, die men juist tracht na te bootsen, al verboden. Dat is nog met geen enkele andere introductie van vernieuwende apparatuur gebeurd. Ook de langspeelplaat is nooit verboden en digitale fotografie is ingevoerd zonder verbod op rolfilms.
Alle nieuw ontwikkelde lampen leveren synthetisch licht en dat is een slecht alternatief in de directe leefomgeving van de mens.

Wij zijn vóór energiezuinige verlichting en passen die toe waar dat kan. Bovenal propageren wij de verdere beschikbaarheid en ontwikkeling van groene stroom want juist daardoor wordt de uitstoot van CO2 beperkt. We juichen alle duurzame initiatieven toe maar dit verbod gaat veel te ver.

TEKEN ONZE PETITIE SPAAR DE GLOEILAMP