Kleurweergave

Wat is kleurweergave Ra?
Zowel daglicht als gloeilicht laten alle kleuren echt zien. We noemen dit een natuurlijke en volledige kleurweergave. Dit komt door het volledige (continue) spectrum van de lichtbron. Met daglicht en met gloei- en halogeenverlichting wordt onze omgeving daardoor uitstekend weergegeven. Omdat er verlichting ontwikkeld werd die niet als een temperatuurstraler werkt, en waarin het licht op een synthetische manier opgewekt wordt met een discontinue spectrum, werd het nodig iets over de kleurweergave te zeggen. Het begrip daarvoor is de kleurweergave-index (Ra waarde), een getal van 1 tot 100. Bij de keuze van het lamptype is de kleurweergave essentieel. De beste kleurweergave heeft een lichtbron met de hoogste kleurweergave-index, Ra100. De zon, gloei- en halogeenlampen hebben die.

Kleurweergave en kleurenspectrum van de lamp
Hieronder wordt via tekeningen een overzicht gegeven van het verschil in de spectrale samenstelling van gloeilampen, spaarlampen en ledlampen. De tekeningen laten dat zien door de lijn die aangeeft hoeveel licht van welke kleur er in zit. De verschillende lichttechnieken hebben elk een verschillend karakter van het licht tot gevolg. De gloeilamp heeft een continue spectrum. Bij spaarlampen ontbreken kleuren waardoor het licht ervan onnatuurlijk overkomt. Niet alle kleuren in de omgeving worden goed weergegeven. Het licht maakt de omgeving "flets". Ledlampen hebben ook een onregelmatige verdeling van het spectrum tot gevolg. Ook dit zegt iets over de natuurlijkheid waarmee kleuren weergeven worden. Dus over hoe onze leefomgeving wordt ervaren. Dit kenmerk bepaald de beleving van de mens in zijn omgeving.
Het spectrum en de kleurweergave zijn de essentiƫle karakteristieken die gloei- en halogeenlampen hun unieke karakter verschaffen.

gloeilamp

spaarlamp

ledlamp

De bovenstaande spectraal metingen zijn afkomstig van OLINO