Licht kwaliteit

Lichtkwaliteit is van belang voor de mens
Als natuurlijke lichtbron kennen we vooral de zon, die ons dagelijks leven verlicht.
Sinds de mens controle heeft over het vuur zijn we gewend aan het licht dat daardoor gemaakt wordt. Door de uitvinding van de gloeilamp veroorzaakt het maken van licht geen directe verbranding meer. Dit kunstlicht dat we gebruiken om onze dag te verlengen met een natuurlijke lichtkwaliteit.
Licht is zozeer een onderdeel van ons dagelijks bestaan, dat wij er normaal niet over nadenken. Veel mensen zijn zich dan ook niet bewust van de impact op hun persoonlijke leefomgeving door dit Europees besluit. De kleurbeleving van onze wereld om ons heen zal aan kwaliteit en karakter gaan inboeten. En er zullen veel mensen zijn die daar heel veel last van krijgen zonder dat ze weten waarom.

De wereld bestaat uit kleur
Het licht van gloei- en halogeenlampen heeft de beste lichtkwaliteit van alle vormen van kunstlicht. Lichtkwaliteit wordt bepaald door twee aspecten: kleurweergave en kleurtemperatuur. Gloeilampen en ook halogeen heeft een volledige kleurweergave. Net als de zon. In cijfers 100Ra. Als je gloeilicht dimt wordt het mooi oranje, net als wanneer de zon ondergaat. Dat heeft te maken met de kleurtemperatuur. Hoe hoger de temperatuur, hoe witter het licht, en hoe lager hoe meer oranje het wordt. Dit zegt iets over de verhouding van rood en blauw in het licht. Daglicht heeft meer blauw en ziet er dus witter uit. Met de lichtsterkte veranderd de kleur van het licht die wij als natuurlijk ervaren. Helder licht is wit, hoe minder licht, hoe meer het naar oranje neigt.
Gloei- en halogeenlampen zijn lichtbronnen die onze leefomgeving perfect laten zien, net als natuurlijk daglicht, onze referentie. Voedsel, kleding en ons interieur worden goed en eerlijk weergegeven, je kunt er prettig bij lezen. Je komt tot rust bij gloeilicht.

synthetisch licht
De meeste mensen vinden dat een spaarlamp geen "gezellig" licht geeft ook al is de kleur goed. Ze kunnen niet zeggen waarom. Eenvoudig gezegd komt het er op neer dat bij spaarlampen en ledlicht lichtkleuren ontbreken waardoor de omgeving er onnatuurlijk uitziet. Spaarlampen produceren licht uit slechts een deel van het zichtbare lichtspectrum. Bij leds zitten er onnatuurlijke pieken in het spectrum. Dit noemen we synthetisch licht omdat het een onnatuurlijke samenstelling heeft. Kleurweergave en kleurtemperatuur zijn begrippen die pas aan de orde zijn gekomen op het moment dat we licht op andere manieren dan door warmte zijn gaan produceren zoals bij TL's, daarvoor was het geen issue.Met deze begrippen wordt eigenlijk aangegeven in hoeverre het licht lijkt op de gloeilamp die men tracht na te maken.

Daarom heeft iedereen in de donkere kaarsen aan en speelt met gloeilampen!
Niet voor niets dat je juist een restaurant kiest met "gezellig" warm en prettig licht.
En het feest is afgelopen als de TL aan gaat!
Een romantisch avondje lukt beter bij het licht van een gloeilamp dan bij een spaarlamp!

Licht is gezondheid. Licht is welbevinden. Licht is wamte. Licht is leven.